Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) inrättades den 1 januari 2004, med uppgift att utöva en fristående och sammanhållen tillsyn över hela arbetslöshetsförsäkringen – alltså över både arbetslöshetskassornas och Arbetsförmedlingens arbete med frågor om arbetslöshetsförsäkringen.
Innan IAF bildades var det dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) som utövade tillsyn över arbetslöshetskassorna. När det gäller de dåvarande arbetsförmedlingarnas arbete med arbetslöshetsförsäkringen fanns det ingen fristående tillsyn, utan det var AMS som i egenskap av chefsmyndighet över länsarbetsnämnderna utförde intern uppföljning av regeltillämpningen i allmänhet.
Bakgrunden till förslaget att inrätta en fristående tillsynsmyndighet var de brister i hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen som då hade identifierats och som regeringen menade ”äventyrar rättssäkerheten och likabehandlingen av de försäkrade”. Regeringen framhöll att en fristående och sammanhållen tillsyn över arbetslöshetsförsäkringen skulle stärka rättssäkerheten för och likabehandlingen av de arbetslösa, samtidigt som arbetsmarknadens funktionssätt skulle förbättras. En sammanhållen tillsyn över arbetslöshetsförsäkringen skulle skapa förutsättningar för:
- Mer likartad och rättvisare tillämpning av reglerna hos arbetslöshetskassorna och arbetsförmedlingen. Alla arbetslösa får därigenom samma behandling vilket förstärker rättssäkerheten för den arbetslöse.
- Legitimitet och ökad tilltro till arbetslöshetsförsäkringen.
- Effektivare uppföljning av arbetslöshetsförsäkringen.