IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad 2005-2024

Den här rapporten redovisar hur arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad har utvecklats från 2005 till och med första halvåret 2024. Med arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad avses hur stor andel av de öppet arbetslösa som har arbetslöshetsersättning.

Täckningsgraden ökade med fem procentenheter från 2023 till första halvåret 2024

Arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad var 48 procent första halvåret 2024, vilket är 5 procentenheter högre än 2023 och 7 procentenheter högre än 2022. Utvecklingen mellan 2022 och första halvåret 2024, då vi har en avmattning på arbetsmarknaden, förklaras till stora delar av konjunkturutvecklingen. När arbetsmarknaden försvagas ökar andelen av de öppet arbetslösa som har en så pass stark förankring på arbetsmarknaden att de kvalificerar sig till arbetslöshetsersättning.

Täckningsgraden har varit lägre än 50 procent de senaste 15 åren

Att arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad ökar när arbetsmarknaden försvagas är ett mönster vi ser under hela den period vi analyserar. Under den här perioden har dock täckningsgraden minskat. Från 71 procent 2005 till 46 procent 2010, en utveckling som till viss del kan förklaras av regelförändringarna med även av att sammansättningen ändrades med fler nytillträdda på arbetsmarknaden. Efter 2010 har täckningsgraden varierat mellan som lägst 35 procent 2017, innan etableringsprogrammet infördes, och 49 procent 2020 då arbetsmarknaden försvagades som en följd av covid-19-pandemin. Arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad har varit lägre än 50 procent de senaste 15 åren.

Täckningsgraden skiljer sig åt mellan utrikes och inrikes födda kvinnor och män

Inrikes födda kvinnor har en högre täckningsgrad än inrikes födda män. För utrikes födda har dock kvinnor en lägre täckningsgrad än utrikes födda män. Den relativt låga täckningsgraden för utrikes födda kvinnor är i linje med att sysselsättningsgraden är lägre för denna grupp än för andra. En övergripande slutsats är att täckningsgraden för nytillträdda på arbetsmarknaden är lägre än för övriga grupper.