På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Veckostatistik

Varje vecka följer IAF upp ett antal indikatorer för att följa arbetslöshetskassornas arbete med att handlägga sina ärenden. Uppföljningen har vi startat eftersom många personer har eller riskerar att bli arbetslösa när den pågående coronapandemin ger stora effekter på den svenska arbetsmarknaden.

Sammanfattning vecka 23

  • Hittills i år har det kommit in ungefär 77 000 fler ansökningar om ersättning jämfört med 2019. Ökningstakten har dock avtagit.
  • Antalet ersättningstagare fortsätter vara högre än under 2019. 
  • De senaste veckorna har det betalats ut ungefär 80 till 115 miljoner mer per vecka än under samma period 2019.
  • Det är något fler män än kvinnor, samt något fler unga, bland ersättningstagarna under 2020, jämfört med 2019. 

Om veckostatistiken

Veckostatistiken visar antalet ersättningstagare, utbetalt ersättningsbelopp, antal beslut om vilande företag, antal beslut för arbetssökande som tidigare var företagare, och arbetslöshetskassornas genomströmningstider samt medlemsstatistik för de senaste veckorna. Statistiken har viss eftersläpning. Av diagrammen framgår vilka veckor som ingår i statistiken för varje uppgift.

Utöver att hämta statistik gör vi också telefonintervjuer med ett urval av arbetslöshetskassorna för att samla en lägesbild och vi har tät dialog med Sveriges a-kassor och Arbetsförmedlingen och följer aktuell statistik om varsel för olika branscher.

Du som har frågor om statistiken är välkommen att kontakta statistik@iaf.se

Veckorapporten publiceras här varje måndag.