På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Veckostatistik om arbetslöshetsförsäkringen

Veckostatistiken för vecka 44 beskriver utvecklingen av ersättningsansökningar, genomströmningstiderna hos arbetslöshetskassorna under vecka 42, och hur många som får ersättning. Avslutningsvis tittar vi närmare på vilka som får ersättning genom att redovisa fördelningen inom arbetslöshetsersättningen bland kvinnor och män, samt i olika åldersgrupper.

Sammanfattning vecka 44

  • Mellan 143 000 och 157 000 personer får arbetslöshetsersättning varje vecka. 
  • Vecka 25 till 35 betalades det ut mellan 256 och 305 miljoner kronor mer i ersättning per vecka, jämfört med samma period förra året.
  • Genomströmningstiden under vecka 42 visar att väntetiden på beslut om utbetalning är lång hos flera arbetslöshetskassor. 
  • Antalet ansökningar om ersättning fortsätter vara högre än under samma period förra året, men ligger nu på något lägre nivåer än innan sommaren.
  • Det är fortsatt fler män och personer 34 år eller yngre bland de ersättningstagare som får ersättning i år, jämfört med samma period förra året.

Om veckostatistiken

Varje vecka följer IAF upp ett antal indikatorer för att följa arbetslöshetskassornas arbete med att handlägga sina ärenden. Uppföljningen har vi startat eftersom många personer har eller riskerar att bli arbetslösa när den pågående coronapandemin ger stora effekter på den svenska arbetsmarknaden. 

Veckostatistiken visar antalet ersättningstagare, utbetalt ersättningsbelopp, antal beslut om vilande företag, antal beslut för arbetssökande som tidigare var företagare, och arbetslöshetskassornas genomströmningstider samt medlemsstatistik för de senaste veckorna. Statistiken har viss eftersläpning. Av diagrammen framgår vilka veckor som ingår i statistiken för varje uppgift.

Utöver att hämta statistik gör vi också telefonintervjuer med ett urval av arbetslöshetskassorna för att samla en lägesbild. Vi har tät dialog med Sveriges a-kassor och Arbetsförmedlingen och följer aktuell statistik om varsel för olika branscher.

Du som har frågor om statistiken är välkommen att kontakta statistik@iaf.se

Veckorapporten publiceras här varje måndag.