IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetskassornas ekonomi 2023

A-kassorna hade stabil ekonomi under 2023. I vår årliga ekonomigranskning har vi granskat a-kassornas ekonomi, årsredovisningar och om de uppfyller regelverkets administrativa krav.

A-kassornas ekonomi och medlemsavgifter var stabila

Trots en stor arbetsbelastning och ökade kostnader var a-kassornas ekonomi stabil vid utgången av 2023. Det var få a-kassor som höjde medlemsavgifterna och generellt ökade medlemsavgifterna mindre än kostnaderna. Några a-kassor uppvisar en relativt låg kassalikviditet. IAF anser att de a-kassorna bör överväga om de behöver vidta åtgärder för att förbättra likviditeten.

A-kassorna kan behöva förbättra vissa administrativa rutiner

IAF gör som tidigare år bedömningen att a-kassorna har följt regelverket för årsredovisningarna. Några a-kassor kan dock behöva förbättra vissa av sina administrativa rutiner. Detta gäller särskilt att skicka in styrelseprotokollen till IAF i tid. 

A-kassorna ska spara underlag efter inrapportering av medlemsantal

I granskningen har vi konstaterat att vi inte har kunnat stämma av alla a-kassors underlag för inrapportering av medlemsantal till IAF. För att a-kassorna ska kunna styrka underlaget till finansieringsavgiften behöver de fortsättningsvis spara detta i samband med den månadsvisa inrapporteringen.