På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Eva arbetar som utredare

- Jag är statistiker i grunden och arbetar bland annat med att sammanställa statistik över allt som rör arbetslöshetsersättningen. Jag gör även urval till utredarna som gör ärendegranskningar. Jag skriver rapporter, hjälper till med enkätfrågor och gör statistiska analyser, berättar Eva som arbetare som utredare på IAF.

Bild på Eva som arbetar som utredare på IAF

Många olika arbetsuppgifter

 - Mitt jobb är varierande eftersom jag har många olika slags arbetsuppgifter. Jag har också ganska mycket frihet att komma med förslag på hur ett uppdrag ska genomföras och vi har också goda möjligheter till kompetensutveckling. Och så har jag förstås trevliga arbetskamrater vilket jag tycker är jätteviktigt!

Som utredare med arbetsuppgifter kring stora databaser med uppgifter från a-kassorna och arbetsförmedlingarna uppstår ibland frågor kring vad som egentligen döljer sig bakom siffrorna och hur olika uppgifter registreras. 

Erfarna kollegor

- Då är det tur att det finns kollegor med erfarenhet från både a-kassa och arbetsförmedling som jag kan fråga. Det kan vara ganska komplicerat att arbeta med så stora och komplexa databaser som vi gör och det är viktigt att det blir rätt, förklarar Eva.

Under en arbetsdag har Eva ofta flera arbetsuppgifter som pågår parallellt.

- Oftast arbetar jag vid min dator, men ibland har jag möten med kollegorna om de uppdrag som jag är med i. Ena dagen kan präglas av databasuttag och stora tabeller i Excel, andra dagen kan bestå av möten, läsa rapportutkast och uppdragsbeskrivningar. Vi måste även hinna omvärldsbevaka och vara pålästa i ämnet, förklarar hon. 

Flexibel, noggrann och lyhörd

- I jobbet som utredare är det bra att vara flexibel och noggrann. Eftersom jag fungerar som en intern ”konsult” är det också bra att vara lyhörd och ha en bra kontakt med kollegorna, avslutar Eva.