Aktuellt och pressmeddelanden
Arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad har ökat
Arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad har ökat från 43 procent 2023 till 48 procent första halvåret 2024. Det visar rapport Arbetslöshetsförsäkringens täckningsgrad 2005–2024 från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).
IAF avslutar tillsynsärende avseende Unionens a-kassa
IAF har sedan i mars 2024 följt upp Unionens arbetslöshetskassa och deras arbete med att nå kortare väntetid för nya ersättningstagare. Idag har ärendet avlutats eftersom Unionens arbetslöshetskassa har uppnått målet med att korta ned väntetiderna och hålla dem på en rimlig nivå.
Felaktiga registreringar i handläggningssystemen innebär risk för felaktiga utbetalningar
En rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) visar att a-kassorna har brister i hur uppgifter registreras i handläggningssystemet. Det innebär en risk för felaktiga utbetalningar från arbetslöshetsförsäkringen. IAF riktar därför kritik och ger anmärkningar och påpekanden till samtliga a-kassor i rapporten 2024:9 Registrerar a-kassorna uppgifter korrekt i sina system?
A-kassornas ekonomi och medlemsavgifter var stabila under 2023
A-kassorna hade stabil ekonomi och det var få a-kassor som höjde medlemsavgifterna under 2023. Några a-kassor hade dock en relativt låg kassalikviditet och IAF anser att de kan behöva överväga att vidta åtgärder för att förbättra kassalikviditeten. Det visar rapport 2024:8 Arbetslöshetskassornas ekonomi 2023 från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).
Våra panelsamtal i Almedalsveckan
Här kan du ta del av våra panelsamtal från våra seminarier i Almedalsveckan.
Ny lag om uppgiftsskyldighet ska motverka fusk och felaktiga utbetalningar börjar gälla 1 juli
En ny lag om uppgiftsskyldighet för att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen samt fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet börjar gälla den 1 juli 2024. Lagen berör arbetslöshetskassorna, flera myndigheter och kommuner.
IAF föreslås bli beredskapsmyndighet och ingå i beredskapssektorn för ekonomisk säkerhet
På tisdagen 25 juni tog arbetsmarknadsminister Johan Pehrson emot utredningen om arbetslöshetsförsäkringen vid störning, kris och krig till. Utredningen tillsattes för att ta fram förslag om hur arbetslöshetsförsäkringen kan upprätthållas vid alla typer av kriser. Ett av förslagen är att IAF blir beredskapsmyndighet.
43 procent av de öppet arbetslösa 2023 fick arbetslöshetsersättning
Täckningsgraden i arbetslöshetsförsäkringen var 43 procent år 2023. Det visar en sammanställning från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Där redovisar IAF hur täckningsgraden har utvecklats från 2005 till och med 2023.
En ny arbetslöshetsförsäkring baserad på inkomster
Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om att rätten till arbetslöshetsförsäkring ska baseras på inkomster. Det innebär att personer som ansöker om arbetslöshetsersättningen måste uppfylla ett inkomstvillkor. Den nya lagen ska börja gälla 1 oktober 2025
IAF deltar i årets Almedalsvecka
Inspektionen för arbetsförsäkringen (IAF) deltar i årets Almedalsvecka. Vi arrangerar två seminarier. På onsdag 26 juni belyser vi frågan om yrkesmässig och geografisk rörlighet på arbetsmarknaden. På torsdag 27 juni diskuterar vi felaktiga utbetalningar och bidragsbrott inom arbetslöshetsförsäkringen. Välkommen!
Åtta av tio ser allvarligt på fusk med arbetslöshetsförsäkringen
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har gjort en attitydundersökning bland personer som har fått arbetslöshetsersättning under 2023. Den visar att åtta av tio ser allvarligt på fusk med arbetslöshetsförsäkringen, att sju av tio instämmer i att det är troligt att de skulle bli upptäckta om de fuskade och att nästan sju av tio har förtroende för a-kassan och myndigheter i allmänhet.
Nya föreskrifter och allmänna råd om lämpligt arbete träder i kraft 1 juni
Den 1 juni 2024 börjar nya föreskrifter och allmänna råd om lämpligt arbete att gälla. Föreskrifterna omfattar arbetssökande som har arbetslöshetsersättning och personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program som har aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.
Arbetslöshetskassorna behöver arbeta för ökad likabehandling vid misstänkta bidragsbrott
Arbetslöshetskassorna polisanmäler allt fler misstänkta bidragsbrott, men det skiljer sig mellan dem i hur stor utsträckning de polisanmäler misstänkta bidragsbrott. Risken för en ersättningssökande att bli polisanmäld kan alltså variera beroende på vilken arbetslöshetskassa hen tillhör. IAF anser därför att det finns ett behov av att såväl rättssäkerheten som likabehandlingen stärks vid arbetslöshetskassornas arbete med att hantera och bedöma misstänkta bidragsbrott. Läs mer om vår granskning i rapport 2024:6 Bidragsbrott inom arbetslöshetsförsäkringen.
Arbetsförmedlingen har flera utmaningar i sitt kontrollarbete
I en ny rapport om Arbetsförmedlingens kontrollarbete konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) att Arbetsförmedlingen har flera utmaningar att arbeta med för att kontrollarbetet ska fungera så bra som möjligt.
IAF startar tillsynsärende gentemot Unionens a-kassa
IAF har beslutat att inleda ett tillsynsärende av Unionens a-kassa. Bakgrunden till beslutet är a-kassans långa väntetider.
Riktat bidrag till arbetslöshetskassorna har satt fokus på kontrollarbetet
För budgetåren 2021–2023 beslutade regeringen att arbetslöshetskassorna skulle tilldelas 10 miljoner kronor per år för att stärka kontrollarbetet samt motverka felaktiga utbetalningar och fusk inom arbetslöshetsförsäkringen. IAF bedömer att de utbetalade bidragen har haft effekt på arbetslöshetskassornas arbete med att motverka felaktiga utbetalningar. Det har bland annat inneburit att arbetslöshetskassorna arbetar med kontroller av inkomster mot arbetsgivardeklarationer i större omfattning jämfört med tidigare år.
Arbetslöshetskassornas upptäckta felaktiga utbetalningar uppgick till 218 miljoner kronor år 2023
Felaktigt utbetald ersättning ska vid upptäckt återkrävas av arbetslöshetskassorna. De upptäckta felaktiga utbetalningarna var 218 miljoner kronor 2023, 212 miljoner kronor 2022 och 252 miljoner kronor 2021. Av de upptäckta felaktiga utbetalningarna hade ungefär 44 procent återbetalats för 2023, ungefär 53 procent för 2022 och ungefär 67 procent för 2021. Det tar i regel två till tre år innan a-kassorna har fått tillbaka ungefär 70 procent av det återkrävda beloppet.
A-kassorna behöver gemensamma riktlinjer för när obetalda skulder och återkrav ska lämnas till Kronofogden
A-kassorna hanterar sina ärenden till Kronofogden på olika sätt. IAF anser att likabehandlingen av enskilda som har skulder till sin a-kassa kan öka om a-kassorna utvecklar sina gemensamma riktlinjer för när ärenden ska lämnas till Kronofogden.
IAF startar tillsynsärende gentemot Livsmedelsarbetarnas arbetslöshetskassa
I tillsynsärendet ska IAF följa upp brister som har påvisats genom tidigare granskningar; exempelvis arbetet med riskanalyser samt kopplingen till förbundet. Syftet är att säkerställa att arbetslöshetskassans arbete fungerar ändamålsenligt.
15,4 miljarder kronor betalades ut från arbetslöshetsförsäkringen under 2023
Under 2023 betalades 15,4 miljarder kronor ut från arbetslöshetsförsäkringen. Det är en ökning med 7 procent jämfört med 2022. Under 2023 fick totalt cirka 235 200 personer arbetslöshetsersättning i Sverige. Det är ungefär 7 500 fler personer och motsvarar en ökning på 3 procent jämfört med året innan. Det visar årsstatistik för 2023 från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).