Arbetsförmedlingen arbetar till stor del enligt principerna om likabehandling
Den arbetssökandes kön eller härkomst påverkar varken arbetsförmedlare eller kontrollhandläggare när de får frågor att lösa fiktiva ärenden som ingår i Arbetsförmedlingens kontrollarbete. Det visar IAF:s granskning 2023:10 Likabehandling i kontrollfunktionen som utvärderar hur Arbetsförmedlingen förhåller sig till likabehandlingsprincipen inom arbetslöshetsförsäkringen.
– Det är mycket positivt att likabehandlingsprincipen fungerar i både kontrollhandläggarnas och arbetsförmedlarnas arbetssätt, säger Jessica Idbrant som är chef vid IAF:s analysenhet.
Inga systematiska skillnader utifrån den arbetssökandes kön eller härkomst
I den här rapporten har vi utifrån vår vinjettundersökning inte funnit några tydliga belägg för att vare sig arbetsförmedlarnas eller kontrollhandläggarnas bedömningar systematiskt påverkas av den arbetssökandes kön eller härkomst. Det finns däremot skillnader i bedömningen av vissa ärendetyper. Vi har mätt arbetsförmedlarnas och kontrollhandläggarnas enighet i bedömningarna av de ärenden vi har inkluderat till 40 respektive 60 procent. Baserat på vinjettundersökningarna ser IAF att det finns risk för att kontrollen inte fungerar fullt ut för att:
- arbetsförmedlarna inte alltid skickar signaler till enheterna granskning och kontroll när de borde.
- kontrollhandläggarna inte alltid gör samma bedömning i likadana ärenden.
– Arbetsförmedlingen behöver förbättra kontrollerna och likvärdigheten i kontrollerna för att minska risken för att kontrollen av arbetssökande blir personberoende, säger Jessica Idbrant på IAF.
Vinjettundersökningar med enkätfrågor om fiktiva arbetssökande
Granskningen har gjorts inom ramen för två vinjettundersökningar med enkätfrågor till arbetsförmedlare respektive kontrollhandläggare på enheterna Granskning och kontroll. Syftet var att undersöka om arbetsförmedlarnas och kontrollhandläggarnas hantering av olika situationer och ärenden sker i linje med principerna om likabehandling. I varje fråga i enkäterna valdes ett namn slumpmässigt ut för att representera en fiktiv arbetssökande. De slumpvist valda namnen användes för att signalera olika information om den fiktiva arbetssökande, till exempel kön och härkomst. ålder.