På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Färre karensdagar när ändringar i lagen börjar gälla

Från och med 2 juli minskar antalet karensdagar från sju till sex dagar för att få rätt till arbetslöshetsersättning vid arbetslöshet. Det blir nytt i samband med att ändringar i lagen om arbetslöshetsförsäkring börjar gälla. Ändringar berör också rätten till inkomstrelaterad ersättning, förtroendeuppdrag och hur pensionen omräknas till dagsbelopp. Även förordningen om arbetslöshetsförsäkring blir ändrad i samband med detta.

Samtliga uppdateringar finns i IAF:s regelsamling från och med den 2 juli 2018. Du som prenumererar på uppdateringar i samlingen får notiser om författningsändringarna i samband med att de börjar gälla.

Här presenteras en sammanfattning av ändringarna.

Rätten till inkomstrelaterad ersättning

Rätten till inkomstrelaterad ersättning förutsätter medlemskap i en arbetslöshetskassa under minst tolv sammanhängande månader (medlemsvillkoret). Det är alltså att medlemskapet ska vara sammanhängande som är det nya (7 § lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF).

Sedan är det så att arbetslöshetskassan vid prövning av medlemsvillkoret ska bortse från avbrott i medlemskapet som understiger en kalendermånad under förutsättning att den sammanlagda avbrottstiden inte överstiger åtta veckor. Detta gäller dock inte avbrott som beror på beslut om uteslutning (2 b § förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring (ALFFO).

Förtroendeuppdrag jämställs med förvärvsarbete

Tid med förtroendeuppdrag som enligt lag ger rätt till ledighet från anställning ska jämställas med tid med förvärvsarbete (13 b § ALF).

Förtroendeuppdrag ska dock inte anses utgöra lämpligt arbete vid tillämpning av bestämmelserna om varning och avstängning (44 a – 44 b §§ ALF).

Dagar med förtroendeuppdrag som enligt lag ger rätt till ledighet ska tillgodoräknas vid prövning om en sökande har arbetat 80 dagar och därmed på nytt kunna beviljas ersättning (46 b § ALF).

Sänkt karenstid

Karensvillkoret för rätten till dagpenning sänks från 7 dagar till 6 dagar (21 § ALF).

Övriga ändringar

I och med att 27 § ALF upphör har det blivit följdförändringar i 26 och 31 §§ som innebär att hänvisningen till 27 § tas bort.

En ändrad 32 § ALF som innebär att om en sökande får allmän ålderspension eller annan pension som lämnas på grund av förvärvsarbete så ska dagpenningen minskas med pensionen.

I 5 § ALFFO anges hur pensionen ska omräknas till dagsbelopp.